Teraz jest 7 wrz 2010, o 04:42

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przyjaciel Pies - artykuł
PostNapisane: 3 mar 2010, o 09:44 
Site Admin
 Wyślij e-mail  WWW  Zobacz profil

Mój/moje weimar/y: DOCENT [*] i HEPA
W najnowszym miesięczniku Przyjaciel Pies ukazał się w dziale "Charaktery" artykuł o weimarach pt Szara Eminencja. Autorką tekstu jest pani Dagmara Mieszkis-Święcikowska, lekarz weterynarii i psycholog zwierząt. Artykuł ten wywołał sporo emocji wśród hodowców zanim jeszcze pojawił się drukiem. Jego pierwotna wersja wywołała falę krytyki mimo iż, jak twierdziła redaktor naczelna, tekst konsultowany był z hodowcą. Niestety trudno było się zgodzić w pełni z portretem rasy jaki przedstawiła autorka. Stąd kilka hodowli wycofało się z zamiaru umieszczenia swojej reklamy obok takiego tekstu.

Artykuł, który dzisiaj możemy przeczytać w miesięczniku różni się od pierwotnej wersji, zmodyfikowano najbardziej krytykowane sformułowania, choć dla znawców rasy przesłanie jakie wypływa z całego tekstu dalej nie jest satysfakcjonujące.

Zapraszamy do lektury i czekamy na Wasze komentarze na forum.

Obrazek

Tytuł: Re: Przyjaciel Pies - artykuł
PostNapisane: 3 mar 2010, o 10:35 
 Wyślij e-mail  Zobacz profil

Mój/moje weimar/y: nie posiadam żadnego psa
Gazetka kolorowa i taki sam artykuł...

PostNapisane: 3 mar 2010, o 22:41 

Mój/moje weimar/y: 2LAEW
Nie czytałem, ale jak wynika z wprowadzenia, nie jest to zbyt pochlebny artykuł.
Jako że nie sądzę aby weimar mógł być przedstawiony jako pies morderca, wydaje mi się, że chodzi o problemy z ułożeniem psiaka.
Efekt - pewnie nie zamierzony - mniej weimarów w schroniskach.
I bardzo dobrze

PostNapisane: 4 mar 2010, o 11:44 

Mój/moje weimar/y: AL SECCO HUGO Just Weimaraner
hm... zaintrygowana posten na stronie glownej kupilam to czasopismo i przeczytalam rzeczony tekst...

Nie jestem hodowca, ale jedynie wlascicielem kilkumiesiecznego szczeniaka, ale nie dopatrzylam sie niczego niepokojacego w tym artykule...

Pisza w nim oczywiscie, ze weimary sa trudne do ulozenia (dla mnie jest to niezaprzeczalnmy fakt), ale jednoczesnie nadmieniaja, ze sa to psy bardzo inteligentne i szybko uczace sie.

Napisali nawet, ze jest to pies bez skolonnosci do dominacji, co mnie osobiscie zdziwilo, bo kazdy artykul, ktory czytam mowi o czyms z gola przeciwnym.

Na czym polega kontrowersyjnosc tego tekstu?

Dla mnie jest to po prostu artykul dosc ogolnie opisujacy rase, nie wdajacy sie nadmiernie w szczegoly... ot jak kazdy tekst o innej rasie... operujacy ogolnikowymi opiniami...

Ostatnio edytowano 4 mar 2010, o 12:45 przez w44, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 4 mar 2010, o 11:52 

Mój/moje weimar/y: LAVIA
Przeczytaliśmy ten artykuł. Mamy wrażenie, że autorka nie miała zbyt wiele doświadczeń z rasą naszych ulubieńców. Powtarza powszechnie występujące opinie i stereotypy. Równie dobrze można by charakteryzować ludzi według ras.... czarny... żółty... czerwony... a biały to już w ogóle... Jako mało doświadczeni właściciele weimara, mniej więcej moglibyśmy się z większością treści artykułu zgodzić, ale równie dobrze taki ogólny artykuł Pani psycholog mogłaby napisać na temat każdej innej rasy. Chodzi o to, że niestety naszym zdaniem, przed napisaniem podobnego artykułu autorka powinna skoncentrować się bardziej nad doświadczeniami hodowców niż niedoświadczonych właścicieli. Większość opinii o jakiejkolwiek z ras psów pochodzi właśnie od właścicieli, bez odpowiedniego doświadczenia. Okazuje się, że braki w odpowiednim szkoleniu (ułożeniu, socjalizacji) naszych "najlepszych przyjaciół" odbierane są jako wady charakteru naszych piesków. Wszystkie błędy w przyszłości mogą sprawić wiele kłopotów w codziennym zachowaniu. Dotyczy to również innych ras, nie tylko weimarów. Naszym zdaniem hodowcy powinni jak najszybciej opublikować wspólne stanowisko (kontrartykuł). Chodzi o to, by scharakteryzować w miarę dokładniej cechy charaktery wyżła weimarskiego (pożądane i niepożądane – jak choćby zżeranie wszystkiego co znajdzie), bez niedopowiedzeń (czyli unikania cech charakteru, o których hodowcy nie koniecznie chcą mówić i pisać). Naszym zdaniem unikanie takich tematów sprawia, że wiele nieodpowiednich osób staje się właścicielami psów, których nie potrzebują, a szczery opis cech niepożądanych pozwoliłby bardziej świadomie decydować się na wybór tej rasy. Może to ograniczyć populację wyżła weimarskiego, ale może sprawić, że populacja osiągnie pożądane cechy.

PostNapisane: 4 mar 2010, o 12:31 

Mój/moje weimar/y: AL SECCO HUGO Just Weimaraner
Mamy wrażenie, że autorka nie miała zbyt wiele doświadczeń z rasą naszych ulubieńców. Powtarza powszechnie występujące opinie i stereotypy.

I tu sie zgodze... poza wymieniona juz wczesniej dominacja nie przeczytalam w tym artykule niczego, czego bym nie wiedziala lub nie czytala juz gdzies indziej... Poza tym artykul ten w niektorych miejscach ludzaco przypomina opis rasy, ktory mozna znalezc na stonie internetowej czasopisma! <dobani>

Mysle, ze jest to po prostu charakterystyka czasopism tego typu. Nie ma za duzo miejsca, zeby opisac dokladnie jakas rase, bo jest to gazeta dla wlascicieli roznych psow, o roznych rasach. Zeby uzyskac prawdziwa charakterystyke rasy musialoby to byc czasopismo wylacznie o wyzlach, jak nie tylko weimarach ;)

Wydaje mi sie, ze nie warto przejmowac sie tym tekstem... przychyle sie do opini Tomaszka: jakie czasopismo, taki tekst. Ani czasopismo specjalistyczne, ani artykul.

A prawdziwi milosnicy rasy, czy tez potencjalni nabywcy nie beda sie nim kierowac. Hodowcy i doswiadczeni wlasciciele i tak sa najelpszym zrodlem informacji.

PostNapisane: 4 mar 2010, o 19:11 

Mój/moje weimar/y: nie posiadam żadnego psa
Nie ma co dyskutować nad kiepskim artykułem z serii "do poczytania na kibelku". Wiadomości ogólne, równie dobrze tekst bez większych poprawek pasował by do każdej innej rasy z grzywaczami chińskimi włącznie. Tak jak w przypadku CV średniego pracownika... pracowity, sumienny, komunikatywny itp. Ctrl + c, Ctrl + v - tak właśnie powstają podobne artykuły.

Mnie osobiście najbardziej irytuje pokazywanie wyżła weimarskiego w roli "peta". Mam swoje radykalne poglądy na temat wyżłów weimarskich i kropka... Z podobnych artykułów siejących populizmy nie wynika nic konkretnego. Prenumerujący ową gazetę, o ile tacy są, maja później zagwozdkę - jaką rasę wybrać i jedynym kryterium wyboru staje się wygląd psa... próżność

Artykuł sponsorowany przez hodowców amatorów, którzy za wszelką cenę chcą wypromować swoje pety... ale do tego zdążyliśmy się już przyzwyczaić.