Teraz jest 10 wrz 2010, o 05:14

Autor Wiadomość
 Tytuł: HOD - badania nad markerami DNA
PostNapisane: 30 lis 2008, o 20:59 
Site Admin
 Wyślij e-mail  WWW  Zobacz profil

Mój/moje weimar/y: DOCENT [*] i HEPA
Hipertroficzna osteodystrofia (HOD) jest chorobą kości dotykająca wyżły weimarskie (opis - na naszej stronie klubu - http://klub.weimaraner.pl/klub-forum/blog.php/?page_id=103 )

Instytuty badawcze na całym świecie prowadzą badania nad odkryciem markerów DNA różnych chorób o podłożu genetycznym. Badaniem markerów dot. HOD u wyżłów weimarskich zajmuje się Dr Noa Safra (USA). W załączeniu wklejam przesyłaną na różne weimarowe fora informację z prośbą o przesyłanie próbek DNA weimarów chorujących na HOD. Pomoże to w pracach nad odkryciem tych markerów, ponieważ duże znaczenie ma ilość próbek przesyłanych do badań.
Informacja pochodzi bezpośrednio od Rachel Savage z hodowli Silvestre (UK) i została przekopiowana z http://euroweims.proboards44.com/index.cgi?board=health&action=display&thread=3122&page=1
Cytuj:
This post may of been put on many forums before but this week I was reading through the Weimaraner club of America and read their part on health where DNA samples are required from dogs. So I contacted Dr Noa and she has replied saying they are interested in getting hold of DNA samples from dogs with HOD.

If anyone has a dog with HOD a pet even as it does not have to be just breeders from the UK or anywhere in the world. Contact Dr Noa.

This text below she has given permission to link to anyone or any forum. So pass it on to those people who you think it would help.

New research in the area of genetic disease in the Weimaraner breed is gearing up at the Veterinary Genetic Laboratory (VGL) in the University of California, Davis. This project is lead by Noa Safra DVM PhD, a Weimaraner breeder and WCA member since 1996. The goal of this research is the discovery of DNA markers for multiple Weimaraner inherited diseases.

The success of this project is directly related to the number and quality of DNA samples provided for research. We implore all Weimaraner enthusiasts, worldwide, to participate in this unique opportunity to advance the health and wellbeing of the breed so dear to all of us.

Samples from any Weimaraner with either a definitive or suspected genetic condition will be considered. Please do not hesitate to contact me with regard to any condition you may have experienced. Confidentiality is assured.
Contact information for sample donations and inquiries:

Dr Noa Safra: noasafra@gmail.com
105 Seabury Drive,
Bar Harbor, ME
04609
UNITED STATES OF AMERICA

Phone: 207-288-4319

Tytuł: Re: HOD - badania nad markerami DNA
PostNapisane: 23 lut 2009, o 14:42 
Site Admin

Mój/moje weimar/y: DOCENT [*] i HEPA
Załącznik:
hod.pdf [171.28 KB]
Pobrane 67 razy

PostNapisane: 23 lut 2010, o 22:40 
 Wyślij e-mail  Zobacz profil

Mój/moje weimar/y: 2LAEW
Mam psa z tym g.. zdiagnozowanym jako rzs.
Pies ma równy rok i pokrzywione łapy, trochę niedorasata do swojego wieku.
Leczony jest encortonem, podawanym przy napadach trwających 1 -2 dni.
Wcześniej napady były dłuższe i zupełnie unieruchamiały psiaka. Wtedy też steryd dostawał regularnie.Teraz zwyczajnie go łapy bola i tyle.
Macie doświadczenie w leczeniu/ wiecie kto takie psiaki prowadzi?
Wet niby z najwyższej półki, ale nie daje nadzieji na długi i spokojny żywot.
Nie chciałbym popełniać jakiegoś błędu "u podstaw", stąd i pytanie.

PostNapisane: 24 lut 2010, o 12:43 

Mój/moje weimar/y: Nunka, Bogut & Lolita
Michał, to Twój pies ma zdiagnozowanego HODa czy RZS?

Magda

PostNapisane: 24 lut 2010, o 13:29 

Z diagnozy wynika rzs. Znacznik czynnika reumatoidalnego (nie jestem vetem, jeśli błądzę w nazewnictwie to przepraszam, piszę z pamięci) przekroczony po wielokroć.
Jednak po przeczytaniu informacji o HOD - wypisz, wymaluj opis mojego psiaka.
Na szczęście leczenie się zgrywa - tzn. psiak bierze encorton i to jest ten sam steryd co zalecany w leczeniu hod (słowo na "p").
Rozpoznanie RZS nastąpiło po kilku miesiącach hot line z kliniką i kilkunastu badaniach. Na początku był diagnozowany jako pasożyt (lamblie), a nawet problemy trawienne ("piesek zjadł patyk, musi pan uważać na spacerach"). Dopiero jak gorączka 42 i więcej nie spadała bez podania takich szrych kwadratowych tabletek, to zaczęła się seria badań i zakończona diagnozą rzs. Szczerze mówiąc wątpię, czy ktoś w Polsce jest w stanie zdiagnozować HOD. Ale to tylko moja obserwacja działalności najlepszych (przynajmniej najdroższych) klinik, więc może się mylę. W międzyczasie - tak do 7 miesiąca - pies złapał już ze cztery okresy zaostrzeń i go pokrzywiło. Atak wyglądał zawsze tak samo - gorączka 42 i wyżej, dreszcze (trząsł się, więc chyba dreszcze), kompletny bezwład (musiałem go wynosić na 1 i 2). Startał się stawać przy 2, ale raczej nie dawał rady i robił pod siebie. Oczywiście nie przyjmował płynow, nie mówiąc już o karmie.
Zaostrzenie trwało 2-5 dni, remisje do miesiąca
W klinikach pod kroplówką to z nim pewnie z tydzień spędziłem.
Od kiedy jest na encortonie to napady nie są częste i przechodzą łagodnie.
Vet chce mu teraz kości prostować jakimiś nacięciami, ale raczej się nie zdecyduję na zadawanie dodatkowych cierpień.
Ironią jest to, że psiak miał być moim treningpartnerem biegowym.

PostNapisane: 24 lut 2010, o 16:38 

Mój/moje weimar/y: Nunka, Bogut & Lolita
Robiłeś psu RTG w czasie choroby?
HOD diagnozuje się na podstawie objawów oraz właśnie zdjęć RTG, które w przypadku HOD dają bardzo specyficzny obraz. Osobą najbardziej zaangażowaną w badanie przyczyn choroby jest wspomniana Dr Noa Safra, sugeruję zatem wysłać do niej skany zdjęć z prośbą o "konsultację": noasafra@gmail.com

Pozdrawiam
Magda

PostNapisane: 24 lut 2010, o 17:50 

[quote="Falamagda"]Robiłeś psu RTG w czasie choroby?
HOD diagnozuje się na podstawie objawów oraz właśnie zdjęć RTG, które w przypadku HOD dają bardzo specyficzny obraz. Osobą najbardziej zaangażowaną w badanie przyczyn choroby jest wspomniana Dr Noa Safra, sugeruję zatem wysłać do niej skany zdjęć z prośbą o "konsultację": noasafra@gmail.com

Tak, miał robione zdjęcia, ale są w klinice. Muszę wydobyć.
Póki co zbieram się do pisania maila do Pani Noa.
Ciekawe, czy w przypadku diagnozy pozytynwnej nie jest jeszcze zbyt późno. Pies właśnie skończył rok

Tytuł: Re: HOD - badania nad markerami DNA - mój pies też to ma :(
PostNapisane: 19 lip 2010, o 18:49 

Michale, czy możesz napisać jak się ma Twój piesek? Mam wielką nadzieję że dobrze.
Na wątek natknęłam się szukając info o HOD bo objawy pasowały jak ulał do mojej suczki. W wielkim skrócie: po ponad miesiącu leczenia lekami niesterydowymi, bo steryd nie zadziałał, dzisiaj wet zgodził się z moją sugestią, że to właśnie to.Tydzień temu zrobiono jej RTG i obraz nie wykazał zmian, kości były "pełne", leczyli ją na młodzieńcze zapalenie stawów, jedynie powracająca gorączka nie pasowała do objawów. Dzisiaj RTG powtórzono i tym razem okazało się, że są zmiany! Po tygodniu taki "postęp" :( Szukam porady i ratunku u osób, których psy były/są dotknięte ta chorobą. Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację. Pozdrawiam

Tytuł: Re: HOD - badania nad markerami DNA - mój pies też to ma :(
PostNapisane: 19 lip 2010, o 18:50 

Zapomniałam dodać, że mój pies ma niecałe 6 miesięcy.